Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde is een complementaire therapiemogelijkheid aan de reguliere zorg en bestaat al duizenden jaren.
In zowel Westerse, als Oosterse culturen werd ze tot zo'n 200 jaar geleden algemeen gebruikt:
Voedingstherapie, Kruidentherapie, Aromatherapie, Massages, Acupunctuur, Meditatie, enz.

Natuurgeneeskunde gaat uit van een holistische benadering en dat het zelfgenezend vermogen van de mens gestimuleerd kan worden zodat het optimaal functioneert.

Nog steeds vallen verschillende therapieën onder de natuurgeneeskunde en specialiseren de therapeuten zich in een bepaalde richting.

Maar altijd staat voorop dat niet de ziekte, maar de mens die ziek is behandeld wordt.

In mijn praktijk werk ik volgens de 5 natuurgerichte principes:

 Energie

Zonder energie geen leven. Energie is beweging, een trilling die alles laat stromen. Wanneer deze stroom tot stilstand komt door een blokkade of stagneert kunnen zowel in ons fysieke lichaam, onze emoties en onze geest ziekten ontstaan. Pas als de energie hersteld is kunnen we genezen.

Om deze energie goed te laten stromen maak ik gebruik van acupunctuur, ooracupunctuur en energetische- en homeopatische complex middelen.

Prikkeloverdracht

Er vindt prikkeloverdracht plaats tussen ons en onze omgeving, maar ook binnen in ons. Tussen ons en onze omgeving gebeurt dat door alle vormen van communicatie. We ontvangen prikkels en we dienen zelf ook prikkels toe.

In ons lichaam verloopt die prikkeloverdracht via onze zenuwbanen naar de hersenen en alle delen van het lichaam, zodat we zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. Kan deze prikkeloverdracht op een of andere manier niet goed plaatsvinden, dan kunnen functies van ons lichaam stagneren.

De  werkvormen die ik  gebruik om  deze prikkeloverdracht weer te herstellen zijn:  Coaching gesprekken, SiVAS polsdiagnostiek, acupunctuur en ooracupunctuur, Schüssler celzouten en Aromatherapie

 Drainage 

Dat we voortdurend belast worden met gifstoffen als straling, vervuiling van onze omgeving, stress, fysieke-, mentale- en emotionele prikkels, toxische stoffen in het drinkwater en voedsel staat buiten kijf. Hierdoor hebben onze organen het zwaar, zij moeten het allemaal verwerken en weer uitscheiden. Daar gaat het vaak mis met gevolg fysieke en geestelijke vermoeidheid en overbelasting.

Op fysiek niveau kunnen door deze toxines allerlei lichamelijke klachten kunnen ontstaan. We verouderen sneller dan nodig en bv diabetes 2 komt op steeds jongere leeftijd voor. We kunnen slechter bewegen en daardoor worden de problemen alleen maar groter. Ook onze emoties worden erdoor beïnvloed. We zijn sneller geraakt, bozig en hebben een kort lontje.

Het is van belang om ons lichaam, maar ook onze geest regelmatig schoon te maken. De belasting te verwijderen en ruimte te maken voor nieuwe frisse energie, waardoor we weer gezond kunnen leven.

Voldoende schoon water en ont-voeding (vasten) zorgt voor drainage. De afvalstoffen  komen vrij en kunnen ons lichaam via de organen als nieren, darmen, maar ook onze longen en onze huid verlaten.

Werkvormen die ik daarbij inzet zijn Aromatherapie, Schüssler celzouten, orthomoleculaire voeding- en suppletie

Voeding

Goede voeding is noodzakelijk om het lichaam te voorzien van voedingstoffen die we nodig hebben om in balans te blijven.

Hoe weet je nu welke voeding of eetpatroon bij je past?  Is dat voor iedereen hetzelfde: voldoende calorieën, vitamines en mineralen.. of kan je beter rekening houden met jouw unieke persoon, met hoe je je dag doorbrengt en hoe je genetisch in elkaar zit? Zonder deze kennis is het moeilijk om een juist voedingspatroon te volgen en vervallen we weer heel gemakkelijk in onze oude gewoontes. Belangrijker dan een dieet volgens is een gezonde leefstijl aan te leren die gemakkelijk vol te houden is en van daaruit aan gezondheid te werken.

Een even zo belangrijke factor is onze geestelijke voeding. Welke geestelijke voeding neem jij tot je? Ben je wel kritisch genoeg op wat televisie en sociale media je allemaal brengen. Heb je een fijne sociale omgeving waardoor je gesteund wordt of word je bekritiseerd en beoordeeld. Wat gebeurt er allemaal in je hoofd, heb je zelfs soms ook zo'n vervelend stemmetje dat je constant bekritiseerd? Ben je je daar wel bewust van?

Tijdens mijn behandelingen komen al deze vormen van voeding aan bod, zodat je door bewust te worden van je patronen deze ook kan beïnvloeden. Zowel geestelijke als lichamelijke voeding is essentieel om herhaling van de klachten te voorkomen. Waardoor je weer optimaal kunt functioneren.

De werkvormen die ik hierbij gebruik zijn: Levend Bloed Analyse, (orthomoleculaire) voedings- en suppletieadviezen, Holistische massages, Aromatherapie en Schüssler Celzouten.

De psyche

Alle aspecten van het menszijn zijn met elkaar verbonden. We zijn niet alleen maar materie, energie of bewustzijn. Maar we zijn alles en dat alles beïnvloedt ook weer heel ons menszijn. Ons fysieke welzijn beïnvloedt onze emoties en bewustzijn, maar ook beïnvloeden onze emoties en bewustzijn elkaar en ons fysieke welzijn. Alles is met elkaar verbonden.

En overal zijn belemmeringen en overtuigingen te vinden die het helingsproces positief of negatief kunnen beïnvloeden.

In mijn praktijk gebruik ik een holistische benadering van het helingproces, waardoor alle belemmeringen en overtuigingen worden aangepakt en kunnen worden losgelaten zodat de totale gezondheid weer in balans kan zijn.